Stránka 1 z 4

Banok

PoslaťNapísal: 13 Jún 2010, 19:22
od sally
Po spálených alebo nedopečených pokusoch som konečne zistil, ako na to:
1) zmiešam múku (0.5kg)so štipkou soli a kypriacim práškom (celý sáčok)
2) spravím z nej hromadu, do stredu spravím jamku a tam rozbijem vajce/vlejem sušené vajcia rozmiešané vo vode
3) poriadne miešam, pridám toľko vody, aby výsledné cesto bolo mierne lepkavé, nerozpadalo sa, no nebolo príliš vlhké - ešte poskúšam pridať sušené/tekuté mlieko, prípadne spraviť banok na sladko - hrozienka, čučoriedky, slanina a iné dobroty sa pridávajú v tomto momente
4) banok dám do ešusu/na panvicu... a pečiem NAD PAHREBOU, radšej pomaly ako príliš rýchlo
5) cca každých 3-5 minút s banokom po panvici "pošúcham" aby sa nelepil a počas pečenia ho treba aspoň 2x obrátiť - je hotový, keď po vpichnutí noža, nôž vytiahem suchý, bez prilepeného mokrého cesta
6) banok treba skonzumovať vychladnutý, no čerstvý - na druhý deň je už dosť vyschnutý

Aký máte recept vy? Skúšali ste do cesta pridať rôzne pochytiny ako čokoláda, hrozienka, žihľava, medvedí cesnak...?

Re: Banok

PoslaťNapísal: 13 Jún 2010, 19:37
od Adno
Nemas nejaku fotku vysledneho produktu? Teraz tak rychle co som googlil, tak som moc uspesny nebol. To slovo pocujem prvykrat, sice uz podla receptu si clovek dokaze predstavit ako-tak jak to bude vyzerat (hlavne kvoli muke).

Re: Banok

PoslaťNapísal: 13 Jún 2010, 19:48
od sally
Toto som si robil doma ako prílohu k obedu:

v podstate je to niečo ako nekvasený chlieb, keď je to pečené nad ohňom, má aj nezameniteľnú arómu :P

Re: Banok

PoslaťNapísal: 16 Jún 2010, 12:05
od emo_hunter
Tiež, to slovo počujem prvý krát. Si mi pripomenul tábor, kde sme toto mali na večeru :evil: :evil: :evil: , a odvtedy sa mi to nepodarilo lebo nikdy som nepridal vajce :oops: . Dík za recept vyskúšam.

Re: Banok

PoslaťNapísal: 16 Jún 2010, 16:22
od sally
Okrem toho vajca je dôležité piecť to pomaly, len nad uhlíkami (malým plynom na sporáku). Tiež veľmi pomáha počas pečenia s tým po panvici/ešuse... pošúchať, aby sa to nepripieklo ku dnu, občas to prevrátiť a tak. :wink:

Re: Banok

PoslaťNapísal: 16 Jún 2010, 16:43
od atti.hombre
To ja taký ťažký sporák kôli banoku do hory neponesiem!... :lol: , ale vyzerá to super...skoro až sem cítim ,ako to vonia!

Re: Banok

PoslaťNapísal: 16 Jún 2010, 16:51
od sally
ty nechodíš do lesa s 4x4 autom plným šporákov, panvíc, rozkladacích postelí...? :mrgreen: (potom si na správnom fóre :D )

zistil som, že treba spraviť riadnu vrstvu uhlíkov a piecť ten banok v nezakrytom ešuse za častého šúchania a prevracania. Pôvodná dávka cesta do ešusu by nemala byť príliš hrubá, lebo sa neprepečie. Bohate stačí na výšku jedného, maximálne dvoch prstov - banok vďaka kypriacemu prášku trocha zväčší svoj objem. V tomto prípade platí, že menej je viac (na začiatku dám menej cesta a dostanem lepší banok). Tie fotos - doma som dostal chuť na trocha prírodnú atmosféru a tak som si spravil "prírodnú hostinu v kuchyni." :lol:

Re: Banok

PoslaťNapísal: 16 Jún 2010, 16:54
od Zvero
Ray Mears myslim piekol nad pahrebou ten banok "prilepeny" na drevenej doske.

Re: Banok

PoslaťNapísal: 21 Jún 2010, 17:09
od Domino
No toto vyzerá dosť luxusne tými ingredienciami vonku postačí aj múka z vodou a podľa výberu soľ alebo cukor cesto obtočene okolo palice po upečení to vyzerá ako mini trdelník. Inak pre mňa úplne neznámi výraz "banok"

Re: Banok

PoslaťNapísal: 21 Jún 2010, 17:11
od Snypo
pripada mi to ako arabsky chlieb v tucnej verzii :P

Re: Banok

PoslaťNapísal: 24 Jún 2010, 21:56
od HikerBiker
Nuž, ja to zrejme poznám ako "lokšu" :D Opravte ma, ak sa mýlim...
Ono to funguje ako lembas, úžasné :D

Re: Banok

PoslaťNapísal: 21 Júl 2010, 13:08
od Tulavy
Zda sa mi ze som to uz niekde pocul, ale nevedel som hned o co ide. Nieco podobne som skusil aj ja, myslim ze v nejakej prirucke sa to volalo australsky chlieb. Muku s vodou a solou zamiesat v miske, "vysulat" z toho taky hruby sliz ("hada"), a ten som namotal na vacsiu palicu ocistenu od kory. Potom som to akoby opekal nad ohnom, malo to velky uspech, spolutabornici si postupne odlamovali upecene kusky, tym sa odkrylo nedopecene cesto a to som opekal dalej, az kym mi nezostala hola palica. Celkom mi to aj chutilo, a hlavne ten pocit, ze som si to upiekol bol perfektny, nabuduci tyzden si to zopakujem, mozno spravim aj foto. Napadlo ma spravit to na sladko, miesto soli cukor a nejake lesne plody...

Re: Banok

PoslaťNapísal: 22 Júl 2010, 21:46
od Pája
Tulavy píše:Zda sa mi ze som to uz niekde pocul, ale nevedel som hned o co ide. Nieco podobne som skusil aj ja, myslim ze v nejakej prirucke sa to volalo australsky chlieb. Muku s vodou a solou zamiesat v miske, "vysulat" z toho taky hruby sliz ("hada"), a ten som namotal na vacsiu palicu ocistenu od kory. Potom som to akoby opekal nad ohnom, malo to velky uspech, spolutabornici si postupne odlamovali upecene kusky, tym sa odkrylo nedopecene cesto a to som opekal dalej, az kym mi nezostala hola palica. Celkom mi to aj chutilo, a hlavne ten pocit, ze som si to upiekol bol perfektny, nabuduci tyzden si to zopakujem, mozno spravim aj foto. Napadlo ma spravit to na sladko, miesto soli cukor a nejake lesne plody...


Do hada na sladko je fajn přidat i třeba skořici... :wink:

Re: Banok

PoslaťNapísal: 22 Júl 2010, 22:10
od Tulavy
Paja: dobry napad, vdaka, napadlo ma este mozno vanilkovy cukor by mohol byt zaujimavy, buduci tyzden by som to chcel skusit.

Re: Banok

PoslaťNapísal: 05 Jan 2011, 17:59
od medved
ja robim a nosim do terenu nieco co vyzera podobne
3vajcia,100g ovsenych vlociek
vsetko to poriadne rozmiesat,hodit na panvicu,alebo do esusu(na viac krat) par minut opiect z jednej druhej strany a energeticky velmi hodnotny "chleba" je na svate