Stránka 2 z 4

Re: Banok

PoslaťNapísal: 13 Feb 2011, 15:40
od Yuro_šík
hej presne jak vravel Zvero on to robil na sladko a bolo to Ray Mears world of survival: Rogers rengers , ale podobne to robil aj inuiti v casti The Barren Lands ta sama seria: 2 hrnceky muky, štipka soli, 2 čajove lyzicky jedlej sody a voda. Jedli to ako prilohu k dakej bilokuři newem jak sa to pise ale je to taka polarna sliepka

Re: Banok

PoslaťNapísal: 13 Feb 2011, 21:59
od zt0350
dnes som aj ja skusal nasladko a s grankom chutilo to fajn len som netrafil pomer vody tak bol problem to udrzat na palici ale pribliznu predstavu mam buduci vikend dam mozno druhy pokus 8)

Re: Banok

PoslaťNapísal: 29 Máj 2011, 13:56
od kacenak
Tak.. skúšam sallyo recept v domácich podmienkach, už sa mi zbiehajú slinky, uvidíme ako to dopadne :lol:
Edit : :D chutí to veľmi dobre, ale nenapuchlo to vôbec, a je to dosť ťažké na žalúdok , no do poslednej varky som dal este aj sodu bikarbonu, uvidime.. :D

Re: Banok

PoslaťNapísal: 22 Jún 2011, 20:28
od matus
Yuro_šík píše:hej presne jak vravel Zvero on to robil na sladko a bolo to Ray Mears world of survival: Rogers rengers , ale podobne to robil aj inuiti v casti The Barren Lands ta sama seria: 2 hrnceky muky, štipka soli, 2 čajove lyzicky jedlej sody a voda. Jedli to ako prilohu k dakej bilokuři newem jak sa to pise ale je to taka polarna sliepka

belokura

Re: Banok

PoslaťNapísal: 31 Aug 2011, 10:38
od juraj1974
Si sa pekne rozbehol. Len tak dalej.

Re: Banok

PoslaťNapísal: 31 Aug 2011, 10:40
od matus
tak po dlhom skúšaní som konecne nasiel recept ktorý mi sadol ako riť na šerbel tu je recept

5 deci hladkej múky
3-4 lyžičky cukru
1 sáčok vanilkového cukru
instantné kvasnice ( koľko je napísane na zadnej strane )
1 vajíčko
mlieko
voda
kolko mlieka a kolko vody dávam od oka
piekol som to v čsla ešuse nechal som to nakysnúť a nakoniec to nebola 1 menšia nádoba ešusu ale 2 po 4 hodinách je stále mäkkučký
ešus treba potriet olejom aby sa banok nelepil
o postup som sa opieral tento http://skwbushcraft.wordpress.com/2011/ ... ky-chlieb/
Obrázok
Obrázok

Re: Banok

PoslaťNapísal: 02 Okt 2011, 18:18
od Chesus
Dnes som banok skušal prvykrat, pre istotu najprv v domacich podmienkach. Robil som ho na sladko - hladka muka, kypriaci prašok, cukor, granko, škorica. Najprv to vyzeralo troška desivo ale nakoniec to vobec nechutilo zle. Dokonca aj priatelka bola prekvapena, že sa to da jesť :D Napadlo ma, že do toho nabuduce skusim pridať aj podrvene vlašske orechy, pripadne, že až ho budem robiť na slano, tak skusiť "pizza" banok - na vrch syr, cibulu, nejaku tu salamu alebo inu udeninu čo bude po ruke a trocha čili

Re: Banok

PoslaťNapísal: 02 Okt 2011, 19:48
od Kapo
Banok nepoznám, ale v preklade by sa to dalo asi nazvať "koláč zúfalca". :D

My na táboroch, kde sme sa snažili tiež o istú autenticitu, živili predovšetkým plackami. Teda, v mojom prípade ako príloha k mäsku.
Tie sa dajú robiť v prírode dvoma spôsobmi.
Riedke cesto, a na panvici s masťou. Základ je vždy voda-múka-soľ. Múka sa dá použiť rôzna, prípadne zmes. A čímkolvek sa dali potom tie placečky vylepšovať. /slaninka, cibuľka, zemiaky, cesnak, bylinky, syr............

Druhá varianta, ovela štýlovejšia sú potom suché placečky. Robené na sucho na panvici, liatinovej platničke, alebo najlepšie na kameni. Tam je tiež základ múka-voda-soľ. V podstate indiánske babičky si nasypali do vanglíku múku, posypali soľou, a vždy uliali šprtku vody, akurát na jednu placku. Tú vymiesili do tuhej cestovej guličky, a prstami vo vzduchu vytvarovali šikovne do placky a šup na horúci kameň.
Základ, aby sa placka po dopečení dala zohnúť, aby sa proste nelámala. Potom potretá masťou a cesnakom, k pečenému bizóniemu stehienku, alebo moriakovy na rožni....mnam. :camp:

Re: Banok

PoslaťNapísal: 02 Okt 2011, 19:53
od matus
kapo nerob chute :D manmka

Re: Banok

PoslaťNapísal: 02 Okt 2011, 20:08
od Kapo
Po poriadnom nedelnom obede to snáď prežijeme...

Inak, ak by ste sa v kuchyni viac motali okolo ženskej sukne, tak by ste nemuseli odznova vymýšlať už vymyslené recepty. :P
Akurát v núdzi musí človek použiť to, čo akurát má po ruke.
A v prírode je to hlavne o šikovnosti a šťastí, ako to upiecť bez strát. Lebo riskovať prihorenie posledných zásob, tak to je na slučku. :twisted:

To je potom oveľa bezpečnejšie dať variť vodu, a do nej nahádzať halušky. Stačí nám husté cesto Múka-vajce-soľ.
Ak máme zemiaky, tak potom uvariť, rozmiagať a pridať vajce-soľ a prisýpať múku, A vymiesiť husté cesto a narobiť šúlancov. A ingeriencie, ako orech, maslo, mak, med... potom capnúť na vrch. :wink:
A môžte sa aj vydávať, dievčence.

Inak, celkom slušne sa dá upiecť zemiak, alebo dáky bosniak, či minipizza na vrelom kameni, a len prikryjeme kotlíkom, či ešusom....

Re: Banok

PoslaťNapísal: 05 Nov 2011, 12:40
od matus
po pokusich som zistil ze vela zalezi od muky ked date hladku je tazky na zaludok najlepsi je z polohrubej

Re: Banok

PoslaťNapísal: 11 Dec 2011, 19:19
od mihal
včera som upiekol banok muka sol prasok do peciva a pivo :)
piekol som to na ohnisku na opretej doske jak mears a narazil som na problém z predu krasna hrubsia korka a na dosticke stale surove cesto.
tak som to odskrabol pichol do toho nozík oprel ho jak bicykel a piekol z druhej strany. výsledok výborný, chutil kazdému :)

Re: Banok

PoslaťNapísal: 11 Dec 2011, 21:04
od macakv
Mal by som taky dotaz....použivate chlebovu muku(zeleny obal) alebo obyčajnu?

Re: Banok

PoslaťNapísal: 11 Dec 2011, 22:40
od oraj
:ice:

Re: Banok

PoslaťNapísal: 11 Dec 2011, 23:20
od rafoo
treba macat aby sa triesloviny vyplavili