Stránka 1 z 8

Práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius)

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 03:58
od SKW
Týmto by som chcel ozrejmiť význam tejto huby v bushcrafte, pretože v slovenčine som na túto tému zatiaľ našiel len veľmi málo informácií, a aj to veľmi stručných. Už dávnejšie ma táto huba veľmi zaujala a tak som sa rozhodol spraviť podrobný výskum.

Práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius), po česky Troudnatec, ako už názov napovedá, má význam v oblasti založenia ohňa tým, že poskytuje práchno . V angličtine mu tiež hovoria "Horse's hoof fungus", keďže sa podobá na konské kopyto. V bushcraftovej komunite ho tiež nazývajú "False tinder fungus". Rastie prevažne na breze, buku, dube, ale aj na topoli či iných drevinách. Spôsobuje bielu hnilobu, napáda choré dreviny a urýchľuje rozklad dreva.

Môžete nájsť menšie jedince ako tento na breze:
Obrázok

Alebo monštrá ako bol tento, rastúci na mŕtvom topoli. Takéto sú podľa mňa najlepšie, lebo z nich môžte získať poriadnu zásobu práchna.
Obrázok

Porovnanie veľkosti s morou
Obrázok

Vnútri tejto huby sa nachádza vrstva, ktorá sa používa ako práchno k založeniu ohňa. Toto práchno sa v angličtine nazýva Amadou. Asi nieje potrebné hľadať preň slovenskú verziu. Nachádza sa vo vrchnej časti huby, pod tvrdou vrchnou kôrou. Zospodu ho ohraničuje vrstva spór. Pre lepšie pochopenie kde sa tá správna vrstva nachádza som to vyznačil na tomto obrázku:
Obrázok

Pri získavaní amadou treba vrchnú kôru odstrániť nožom, čo nieje jednoduché, pretože je veľmi tvrdá. Taktiež spóry treba odrezať preč až kým neostane len čisté amadou.
Obrázok

Obrázok

Iste viacerí z vás vedia, že pred vynájdením zápaliek v roku 1827 sa zapaľoval oheň tradičnou železnou ocieľkou a pazúrikom (alebo kremeňom). A práve v tomto je toto práchno také jedinečné. Patrí do veľmi malej skupiny prírodných materiálov, ktoré (po určitej úprave) dokážu zachytiť iskru z tradičnej ocieľky a pazúrika. Príprava tohto práchna vyžaduje určitý postup, ktorý by som chcel opisovať v inej téme ako návod. No princíp je taký, že treba amadou uvariť v zmesi popola a vody určitú dobu, čím dlhšie, tým lepšie. Následne ho treba nakrájať a drevenou kyjaničkou na drevenom pni naklepať ako rezeň na tenké plátky a potom už len vysušiť . Dôvodom prečo sa práchno ešte upravuje je to, že iskry z tradičnej ocieľky sú veľmi malé, nízkej teploty a uvarením v zmesi popola vlastne práchno zlepší svoje schopnosti zachytiť aj tieto malé iskry.

Amadou po zachytení iskry z nehorí plameňom akoby si to niekto mohol myslieť, ale tlie ako uhlík a neustále rastie. Preto vyžaduje aj takzvané sekundárne práchno, ktorým môže byť "hniezdo" z trávy, lístia alebo kôry do ktorého treba tlejúci uhlík vložiť a rozfúkať na plameň.

Moje repliky tradičnej ocieľky, kremeň a spracované amadou:
Obrázok

Modernou umelou náhradou namiesto prírodného amadou je charcloth - zuhoľnatená látka. Funguje tiež výborne.
Obrázok

Pri použití moderných firesteelov, ktoré vytvárajú mohutné, oveľa silnejšie iskry, nieje potrebné amadou upravovať lúhom, stačí ho len vysušiť. Najlepšie sa mi osvedčil spôsob prípravy, pri ktorom ostrím noža škriabem po kúsku práchna rovnobežne s vláknami až kým nevytvorím peknú kôpku. Takto pripravené práchno je jemné ako páperie a okamžite chytí iskru z firesteelu.
Obrázok

Tu môžete vidieť aké jemné je práchno amadou.
Obrázok

Práchnovce sa v minulosti využívali tiež na prenášanie ohňa z jedného miesta na druhé aj na pomerne dlhšie vzdialenosti. A to tak, že cez celý suchý práchnovec treba prevŕtať dieru krížom a prevliecť ňou povraz, alebo ešte lepšie ohybný, zelený prút napr. z vŕby a konce zviazať. To bude slúžiť ako rúčka. Potom ho už len stačí pripáliť na ohni aby začal tlieť a môžete sa premiestniť do nového tábora. Len pozor, aby ste po ceste nepotratili uhlíky a nespôsobili lesný požiar. No tento spôsob už dnes asi nikto využívať nebude a je len tak ako bonus.
Ďalším dobrým tipom je spôsob, ktorý som párkrát využil aj ja. Ak narazíte na veľký kus v okolí vášho tábora a neplánujete z neho vyrobiť práchno, dá sa použiť ako "predlžovač uhlíka" aby ste ráno mohli znovu rozložiť oheň bez použitia firesteelu alebo zápaliek. Stačí večer do ohňa pridať práchnovec len tak skraja aby sa chytil tlieť. Ak je dostatočne veľký, tak sa v ňom uhlík udrží až do rána, kedy ostatné uhlíky z dreva budú dávno vyhasnuté.

Pre tých ktorí obľubujú zakladanie ohňa lupou, je amadou ideálne práchno. Stačí chvíľku držať zaostrený lúč na kúsku práchna a za pár sekúnd máte tlejúci uhlík.

Ďalšou zaujímavosťou je, že práchnovec sa našiel aj pri tele ľadového muža Ötzi, vedci na základe chemických testov určili, že ho používal na zakladanie ohňa.

Edit: Pridané fotky
Takto približne vypadá kresanie ocieľkou o kremeň a zachytenie iskry práchnom.
Správne pripravené amadou, všimnite si tie veľké, tenké pláty práchna. Z nich sa pri zakladaní ohňa odtrhne menšia časť a použije.
Obrázok

Klasické kresanie – Odtrhnutý kúsok práchna položíte na okraj kameňa, tesne ku hrane. “Štrajchnutím” plochy ocieľky zhora nadol o ostrú hranu kremeňa vyšľahnú iskry smerom nahor. Práchno vždy orientujte čerstvo odtrhnutou hranou smerom k miestu, kde dochádza ku kontaktu ocieľky s hranou kameňa, vtedy dopadajú iskry na novovzniknuté jemné vlákna a je vyššia šanca, že sa jedna z nich zachytí. Zachytávaciu schopnosť práchna je možné zvýšiť tiež jemným našuchorením pomocou noža.
Obrázok

Zachytenie iskry
Obrázok

Takto tlie amadou, pomaly sa rozrastá a je veľmi ťažké ho vôbec uhasiť. Ide to len vodou alebo zamedzením kyslíka. Tlejúci kúsok následne vložíte do starostlivo pripraveného hniezda zo suchej trávy, suchého lyka drevín a pod. a rozfúkate na plameň.
Obrázok

Určite ma ešte niečo napadne, ako sa poznám tak som iste na niečo zabudol :), ak tak neskôr doplním. Dúfam, že tento článok bude niekomu užitočný, hlavne začínajúcim bushcraftérom. Ja sám som na niektoré veci prišiel vlastným experimentovaním, pretože v slovenčine je na nete o tejto téme veľmi málo informácií.

Lesu zdar!

Edit 19.12.2014: Návod na prípravu práchna amadou

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 11:39
od matus
SKW si borec pekny clanok :wink:

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 11:59
od Pája
Snad se nebude SKW zlobit, když přidám další fotky práchnovce a jeho příbuzného, ohňovce obecného (Phellinus igniarius (L.) Quél. a zřejmě Phellinus robustus (P. Karst.) Bourdot et Galzin).

Troudnatec:
Obrázok
Obrázok

Ohňovce:
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok



Úlovky určuju podle atlasu dřevokazných hub:
http://ohoubach.blogspot.com/

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 12:37
od SKW
Prečo by som sa mal zlobit pája :) Díky za krásne fotky!

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 13:37
od Pája
No jo, pravda. Opravím to a hodím troudnatec kopytovitý. Špatný adresář a ještě horší sebekontrola. :oops: :?

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 14:13
od Killian
Dakujem za perfektny clanok.

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 15 Jan 2011, 18:14
od Jekub
Taky děkuju za skvělej článek, zase jsem se něco přiučil a díky vaší snaze jsem se to moh přiučit rychle a snadno =D>

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 17 Jan 2011, 23:21
od bertold8
Je ta spravna cast chorosa jen v tech velkych kusech nebo je uplne v libovolne velkem kousku, jen je ji tam proste min? Diky za odpoved

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 18 Jan 2011, 10:23
od SKW
bertold8 píše:Je ta spravna cast chorosa jen v tech velkych kusech nebo je uplne v libovolne velkem kousku, jen je ji tam proste min? Diky za odpoved


Správne, v menšom troudnatci budeš mať menej práchna

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 22 Jan 2011, 23:44
od Pája
Malý práchnovec, nalezený na trouchnivé ležící bříze:

Obrázok
Obrázok
Obrázok

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 28 Feb 2011, 14:49
od bertold8
Zdravim vsechny pritomne. Mel bych dotaz na ty co si sami delaji prachno z chorose. Je tento ten pravy? Dnes jsem na nej narazil pri potulce. Velikost vic nez slusna, hlavne vysoky nez nejak moc do sirky. Ale nechal jsem ho tam, jednak nejistotou, ze je to ten spravny, a jednak mi do cile zbyvalo jeste mnhoho, abych se s nim vlacel. Diky za reakce
27022011023.jpg
27022011023.jpg (117.25 KiB) Zobrazené 18066 krát

27022011021.jpg
27022011021.jpg (91.77 KiB) Zobrazené 18066 krát

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 28 Feb 2011, 15:10
od SKW
Áno bertold, je to on. Po vašom povedané troudnatec ;)

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 09 Mar 2011, 16:24
od pawuk
Takže alchýmia sa podarila :)
Postupoval som podľa jedného návodu ako upraviť práchnovec. (amadou)
http://lednacek.net/ohen/index.html

V postupe sa ďalej píše, že ho treba dať do dusičnanu draselného (KNO3), ale tento postup som vynechal.
Nakrájané amadou som naložil do roztoku z vody, z brezového popola a dreveného uhlia taktiež z brezy.
Nechal som to odpočívať 10 dní. Nakoniec som jeden kúsok amadou vybral a vyklepal a po vyschnutí som ho skúsil zapáliť tradičnou metódou z uhlíkového kresadla a pazúrikom.
Išlo to, ale nakoniec som sa rozhodol, amadou ešte dve hodiny uvarím v ohni, aby lepšie zachytávalo vykresané šupinky ocele.
Na včerajšej prechádzke som rozložil oheň (samozrejme pomocou ocieľky, pazúrika, tindertube a neupraveného amadou) a do starej plechovice som to všetko prelial a nechal vrieť 2 hodiny a s postupným vyparovaním som vodu dolieval.
Po skončení som každý kúsok naklepal na tenký plátok a doma som kúsky nechal vyschnuť rozložené na kartóne.
A takto to vyzerá:
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok



Je s tým troška roboty, ale aj zábavy.
Odporúčam všetkým :)

:camp:

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 11 Mar 2011, 19:52
od SKW
Super práca pawuk! Dobre vedieť, že aj metóda naloženia do lúhu funguje.

Ináč Mears vo svojej knihe uvádza citujem:
To improve the sparking quality, either boil again for another twenty-four hours in a concentrated solution of hardwood ash and water

Táto metóda varenia 24 hodín v lúhu z popola tvrdého dreva a vody funguje, mám ju odskúšanú.

Vyskúšal som aj napúšťanie do dusičnanu draselného. No to už nieje tradičná metóda, amadou horí rýchlo, niekedy až syčí ako šnúrka dynamitu a celkovo zmení svoje vlastnosti aj dym z tlejúceho amadou vonia inak. Preferujem tradičnú metódu pred chémiou.

Re: Práchnovec kopytovitý

PoslaťNapísal: 14 Mar 2011, 16:00
od juraj1974
Mne sa uz tiez konecne podarilo vyrobit vlastne amadou a tlie vinikajuco a krasne vonia.. :lol: Nejak ma to chytilo a tak som ho narobil trocha viac tak ak ma niekto zaujem viem poslat...