hojte...možno Vás bude zaujímať jeden zo spôsobov vypalovania keramiky v murovanej peci.Pec je z kameňa,tehál a iného bordelu spojeného vápennou maltou.Keby bol záujem,môžem osloviť človeka na videu,že by poskytol video material aj zo samotnej výroby keramiky.Na tomto videu je výpal hlineného bicieho hudobného nástroja UDU.
Tak kamaride o tomto chcem vediet co najviac. Teras si zabil. Pozdravujem bacila. Ta pec ma zaujima. Moja sa uz dlhsi cas chce pustit do keramiky a toto si trafil klincek po hlavicke. Na takuto pec si urcite najdem miesto. Sup sup vsetky dostupne infosky.... Please....
Re: Keramika
Napísal: 24 Okt 2011, 22:38
od oneho
V TOMTO fóre si môžte stiahnuť rôzne knihy o stavbe krbov a pecí. Je to síce na chlieb, pizzu a udiarne ale sú tam aj rôzne normy a pod. Snáď Vám s toho tiež niečo pomôže
Re: Keramika
Napísal: 17 Nov 2011, 08:45
od atti.hombre
No a sú tu prvé tipy od odborníka:
1. trochu teórie 2. suroviny a ich príprava 3. modelovanie 4. sušenie 5. výpal
1. Trochu teórie
Keramika a vôbec hlinené výrobky sú staré ako samé ľudstvo, dá sa povedať, že prvé výrobky sa objavujú už s prvým ohňom. Pred tým sa však nedá vylúčiť výroba nádob zo sušenej hliny, ktoré sa dali použiť na úschovu suchých potravín či predmetov. Pred tým, ako si niečo sami vytvoríme z hliny, mali by sme vedieť aspoň pár základných pravidiel, ktoré ovplyvňujú náš konečný výsledok. Nechcem veľmi zabŕdať do ťažkých chemicko-fyzikálnych analýz, ale niektoré veci by nádejný hlinotvorca mal vedieť. Veľa sa síce dá naučiť systémom pokus-omyl a veľa je to aj o šťastí, no keď vieme čoho sa vyvarovať, sme predsa len trochu bližšie k úspechu.
Prvým dôležitým krokom je výber a spracovanie suroviny. Zväčša sa snažíme využiť lokálne zdroje – tam kde práve sme, ale predsa len, nie všade sa vhodná surovina nachádza a jej poctivý výber veľmi ovplyvní prežitie nášho diela. Na výrobu keramickej nádoby nám treba dva druhy suroviny – hlinu a ostrivo (piesok) Ich vhodnou kombináciou určujeme vlastnosti výrobku: zmrštenie pri sušení, odolnosť voči ohňu, pórovitosť, nasiakavosť a vzhľad. Dá sa povedať že: veľa hliny + málo piesku = hutný, tvrdý no krehký, menej nasiakavý črep s vysokým zmrštením 15 a viac % pri sušení, s problematickým sušením a vyšším rizikom roztrhnutia v ohni. Menej hliny + veľa piesku = pórovitý, mäkký až drolivý, viac nasiakavý črep s menším zmrštením (okolo 8-12 %), menej náročný na sušenie a odolnejší v ohni. Samozrejme toto platí pre bežné vypaľovacie teploty do cca 1 100 C. Vyššie teploty už spôsobujú slinutie črepu (ľudovo povedané zosklovatenie) podľa druhu použitej hliny.
HLINA
Najvhodnejšia hlina na svojpomocne vyrobené nádoby je hnedozem – brehovica, tehliarska hlina. Najlepšie odobratá v pásme sopečných pohorí, prípadne ich sedimentov. Vápenaté hliny nie sú vhodné, pretože obsahujú veľa vápenca, ktorý pri výpale roztrhá črep svojim rozkladom na vápno a po následnom kontakte s vodou zas spôsobuje praskliny. Snažíme sa hlinu odoberať z určitej hĺbky, aby nebola zbytočne znečistená korienkami, lístím a iným organickým humusom. Odoberme si vzorku vo veľkosti hrsti, namočme do vody a vymiešajme si hrudku s hustotou ako plastelína. Dlaňami skúsme vyšúľať hadíka a potom ho stočiť či ohnúť – ak sa dá tvarovať a neláme sa, je hlina dobrá – ak sa láme a trhá, tak je buď veľmi suchá, alebo obsahuje veľa piesku, či málo plastického ílu. Z takej sa ťažšie dajú vyrobiť nejaké nádobky zložitejšieho tvaru. Ak sa hlina dá dobre tvarovať, urobme si malú placku a nechajme ju na slnku vysušiť. Ak to prežije bez ujmy a nerozsype sa, prípadne nie sú na nej veľké trhliny, tak máme veľkú šancu na úspech. Potom skúsme suchú placku hodiť do ohňa – ak prežije bez toho, že by strelila, tak je dobre. Po vychladnutí ju skúsme zlomiť – zistíme, aká je tvrdá a kus namočme do vody – ak nepraskne a nerozsype sa, máme vhodnú hlinu. Prípadne môžeme súčasne experimentovať s pridaním piesku v rôznych pomeroch (napr. hrsť piesku na tri hrste suchej hliny a pod.)
PIESOK
Ideálnym pieskom sú piesky z potoka – samozrejme si všímame, akým pohorím potok či rieka preteká – ak sú to vápence, dolomity – tak hľadajme radšej niekde inde. Pokiaľ je to kremenný, žulový, čadičový piesok, tak máme takmer vyhrané. Menej ortodoxný experimentátori môžu skúsiť zaliať vzorku silnejšou kyselinou (dá sa použiť aj ocot) – ak piesok veľmi šumí, obsahuje vápenec a nie je vhodný. Výber zrnitosti už záleží od nás – čím väčšie zrno 1-3mm, tým hrubšie a drsnejšie nádoby – no ľahšie prežijú sušenie Jemný, plavený, preosiaty piesok zas umožňuje vyrobiť jemnejšie a tenšie výrobky, no črep sa môže ľahšie drobiť. Toto už je vec vkusu a praktického skúšania. Niekomu sa dobre robí z hrubej, niekomu z jemnej hliny.
SPRACOVANIE
Tak sme si našli vyhovujúce suroviny, čo však s nimi. No predsa musíme si ich spracovať na použiteľnú plastickú hmotu. V ideálnom prípade si suchú hlinu roztlčieme drúkom, kladivom... na jemnejšie čiastočky a vrstvíme ju do nejakej nádoby (vedra) s odskúšaným množstvom piesku. Potom zalejeme vodou (kropíme rovnomerne tak, aby sa nasiakla – nie plávala) a zakryjeme vekom, sáčkom, aby sa nevysúšala. Necháme pár dní postáť, aby dokonale nasala vodu (kontrolujeme, ak treba dolejeme vodu). Vlhkú zmes naberieme rukou a premiešame – ideálna je doska na cesto obtiahnutá hrubšou látkou – hlina sa tak nelepí na podložku. Ak je veľmi suchá, jemne dodáme vodu. Premočenú mazľavú hlinu upravíme ťažšie – pridaním piesku a suchšou hlinou. Tak si na to dajte pozor. Spracujme si postupne hrudky – vo veľkosti grepu tak, aby to bolo vláčne a plastické cesto, bez nerozmiešaných hrudiek hliny. Ak tam také sú, môžeme hrudku narajbať napr. na strúhadle na zeleninu a znova premiesiť... Potom hrudky dávame postupne dokopy a miešame medzi sebou. Snažme sa to miesiť tak, aby sa dnu dostalo čo najmenej vzduchových bublín – tie by narobili problém hlavne pri výpale...
postupne to sem budem dávať,ako mi to brat bude posúvať...
Re: Keramika
Napísal: 18 Nov 2011, 15:01
od Bacil
Nuž, brácha ma trochu predbehol - poslal som koncept a už to zavesil - čo už Tak až dohodím fotky a donahrávam video...zavesím. Trocha strpenia ale prosím. Hádam je to písané zrozumiteľne...
Re: Keramika
Napísal: 18 Nov 2011, 20:34
od SKW
Bacil vitaj na fóre! Je to zrozumiteľné úplne v pohode, takéto kvalitné príspevky tu mnohí z nás ocenia! Vďaka a tešíme sa na ďalší materiál!
Re: Keramika
Napísal: 19 Nov 2011, 00:37
od Bacil
Vďaka za povzbudenie Takže nejaké fotky k predchádzajúcemu článku - ospravedlňujem sa za kvalitu, je to stiahnuté z videa - nezvládam fotiť a filmovať naraz...
Vyhľadáme si vhodné miesto na ťažbu riečneho piesku - po opadnutí vody je to najlepšie...
Piesok preosejeme cez sito - ja používam sieťku na tepelnú izoláciu či ytong...
Mne vyhovuje takáto zrnitosť...
Na doske si nasypeme navlhčenú hlinu a nasypeme potrebné množstvo piesku - zmiešame...
Skúška na plasticitu - vyvaľkáme šúlok a zohneme, ak sa zlomí, skúsme pridať trochu vody, ak to nepomôže, treba menej piesku, alebo je nevhodná hlina...
Re: Keramika
Napísal: 20 Nov 2011, 22:10
od Bacil
Takže pokračovanie v článku...
MODELOVANIE z jedného kusu
Teraz nadišla chvíľa, kedy konečne môžeme z beztvarej hmoty niečo vytvoriť. Predpokladám, že každý nemá doma hrnčiarsky kruh, tak popíšem pár spôsobov, ako si vymodelovať nádobku bez neho. Menšie šálky na pitie si vieme vyrobiť z jedného kusu vyťahovaním – to si odtrhneme vhodný kus hliny, urobíme si z nej guľu. Dáme si ju do ľavej dlane (ľaváci asi naopak) a palcom pravej ruky začneme postupne zatláčať dovnútra jamku za súčasného vyťahovania steny.
Po každom zatlačení jemne pootočíme budúcou miskou a postupujeme takto dookola. Snažme sa robiť rovnomerne cca 3-5mm hrubé steny – záleží samozrejme od veľkosti šálky.
Keď máme nahrubo tvar šálky, môžeme si pomerne hrboľaté steny dorovnať kúskom drievka, špachtľou, bankomatovou kartou (nápadov je neúrekom).
Okraj je dobré dorovnať a zatlačiť navlhčeným prstom, jednak bude rovnejší, hladší a nebude škriabať pery pri pití a zároveň znížime riziko prasknutia pri sušení.
Dohladíme vnútro a môžeme prípadne si šálku vyzdobiť – komu sa ako páči. Môžete pootláčať nejaké vetvičky, slamu, doškriabať hrebeňom...prípadne vyleštiť (tejto technike sa budem ešte venovať neskôr). A máme šálku na bylinkový čaj hotovú. Komu sa chce, tak ešte môže dorobiť uško – to si vezmeme hrudku hliny, jemne ju vyvaľkáme a navlhčenou rukou medzi prstami vyťahujeme pásik do požadovaného tvaru.
Potom si ho jemne vytvarujeme a pritlačíme na povrch šálky. Dbáme, aby sa hlina dobre spojila a neboli tam vzduchové bubliny.
Re: Keramika
Napísal: 25 Nov 2011, 21:51
od Bacil
Tak pripájam prvé video so spracovaním hliny...
Re: Keramika
Napísal: 29 Nov 2011, 23:15
od Bacil
No a konečne som nastrihal video, ako si urobiť hlinený hrnček bez hrnčiarskeho kruhu. Už sa teším, ako si o pár storočí budú archeológovia lámať hlavu, keď ich potom pozabúdate v lese
Re: Keramika
Napísal: 30 Nov 2011, 15:59
od macmatej
Na lepenie ucha pouzivam šliker - lepidlo na hlinu. Vpodstate je to len nariedko rozriedena hlina, aby mala konzistenciu ako nutela. Natrem to lepidlom a potom pritlacim. Pocas vypalu sa to pekne slinie dokopy.
Re: Keramika
Napísal: 30 Nov 2011, 20:43
od Bacil
macmatej píše:Na lepenie ucha pouzivam šliker - lepidlo na hlinu..
Áno, dá sa použiť...no mne to robí galibu (nepoužívam kupovanú strojovú hlinu), tak mám iný spôsob - vlhké ucho pritlačím a priamo hmotu ucha zmiešam s hmotou hrnčeka nejakým ostrým predmetom a zahladím...tak mám istotu, že to neodskočí. Samozrejme si treba dať pozor, aby sa tam nezamiesili vzduchové bublinky...
Re: Keramika
Napísal: 03 Dec 2011, 14:55
od pawuk
pekné video ako fred (hobbexp) vypaloval hlinu vo volnej prírode
Re: Keramika
Napísal: 20 Mar 2012, 12:09
od Bacil
Pekné videjko - nie každá hlina znesie takéto zaobchádzanie ... pridávam pár fotografií z môjho posledného výpalu...
- žhavím pec
- peklo šľahá z komína, vnútri je cca 1000st.
- pohľad do pece po 24 hodinách
- a hotové kúsky
Re: Keramika
Napísal: 20 Mar 2012, 12:17
od juraj1974
Tak a na toto sa ja veeeelmo tesim. Okrem ineho mi aspon vysvetlis na co su tie derave amfory....